Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής είναι ποιητής, φιλόλογος, πανεπιστημιακός. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1936 από γονείς Επιταλιώτες, παντρεύτηκε την Ευαγγελία Νικολουδάκη και έχουν τρία παιδιά, την Ξένη, τον Λάμπρο και τη Στεφανία. Σπούδασε και δίδαξε φιλολογία και σήμερα είναι ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Το έργο του περιλαμβάνει ποίηση, δοκίμια, μελέτες, άρθρα, μεταφράσεις, περιοδικά, εκδόσεις και διοργάνωση συνεδρίων, μεταξύ των οποίων το Συμπόσιο Ποίησης στην Πάτρα, που παρέμεινε, για τέσσερις σχεδόν δεκαετίες, ένας από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς στην Ελλάδα.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ίδρυσε στην Πάτρα την πρωτοποριακή πολιτιστική κίνηση «Όστρακα», που πραγματοποίησαν παρουσιάσεις, κυρίως νέων δημιουργών, ποικίλες εκδηλώσεις, καθώς και εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων.
Είναι ιδρυτής της πρωτοποριακής διεθνούς φιλολογικής συνάντησης με την ονομασία «Συμπόσιο Ποίησης», που από το 1981 μέχρι το 2018 πραγματοποιήθηκε ανελλιπώς κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών, με εκατοντάδες δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να έχουν παρουσιάσει φιλολογικές εργασίες, κριτικές και ποιήματα, που βρίσκονται δημοσιευμένα στα “Πρακτικά του Συμποσίου Ποίησης”.
Είναι επίσης ιδρυτής των «Εκδόσεων του Πανεπιστημίου Πατρών».
Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συνολικά 300 περίπου βιβλία, ποιητικά, για τη γλώσσα, τη θρησκειολογία, τη λογοτεχνική λαογραφία, την πολιτισμική ανθρωπολογία, καθώς και μεταφράσεις από διάφορους λαούς και εποχές. Εξέδωσε επίσης 14 περιοδικά. Η ποίηση είναι το κύριο ενδιαφέρον του.
Έχουν γραφεί βιβλία και πολλά άρθρα για το έργο του, έχουν γίνει αφιερώματα και τιμητικές εκδηλώσεις γι’ αυτό, μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Δήμο Πατρέων, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, από περιοδικά, ενώ το έργο του έχει παρουσιαστεί από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Ποίησή του περιλαμβάνεται σε πολλές ανθολογίες και περιοδικά, ενώ έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ρωσικά, ουγγρικά, αλβανικά, βουλγαρικά).