ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ 1981-2018

Λογότυπο Συμποσίου Ποίησης

Ο Σωκράτης Λ. Σκαρτσής είναι εμπνευστής και ιδρυτής της πρωτοποριακής διεθνούς φιλολογικής συνάντησης με την ονομασία «Συμπόσιο Ποίησης», που παρέμεινε επί τέσσερις σχεδόν δεκαετίες ένας από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θεσμούς στην Ελλάδα. Εκατοντάδες δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν παρουσιάσει φιλολογικές εργασίες, κριτικές και ποιήματα, που βρίσκονται δημοσιευμένα στα Πρακτικά του Συμποσίου Ποίησης.

1ο Συμπόσιο, 1981

19ο Συμπόσιο, 1999

37ο Συμποσιο, 2018

Το Συμπόσιο Ποίησης ιδρύθηκε το 1980 στο Ρίο της Πάτρας από μια ad hoc επιτροπή ποιητών, πανεπιστημιακών και κριτικών (Σ.Λ. Σκαρτσής, Μ.Γ. Μερακλής, Α. Μπελεζίνης, Α. Δημαρόγκωνας κά.), ανανεούμενη γύρω από μερικά σταθερά μέλη, υπό την αιγίδα του Πανεπιστήμιου Πατρών. Όροι δημιουργίας και λειτουργίας του ήταν η ανεξαρτησία από οποιεσδήποτε δεσμεύσεις (πνευματικές, πολιτικές, οικονομικές, συντεχνιακές), ώστε να είναι ανοιχτό ισότιμα σε όλους και να συνδυάσει την ποιότητα με τη λαϊκότητα. 

Από το 1981 και επί 37 χρόνια το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε (το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου όλα τα χρόνια, πλην του 2014), στους φιλόξενους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών (Από το Ζ΄ Συμπόσιο και εξής συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή ο εκάστοτε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών).

Η αντοχή του στο χρόνο είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που το καθιστά ένα εξαιρετικά σημαντικό, αυτονόητα πνευματικό, πολιτιστικό και ταυτόχρονα λαϊκό θεσμό της χώρας μας. Τη δημιουργική του ισχύ και την καταξίωσή του αντλεί από την αποκλειστική του ενασχόληση με την πράξη της γλώσσας και της ποίησης, ιεραρχικές προτεραιότητες της πνευματικής ζωής και της πολιτιστικής συμμετοχής στα κοινωνικά δρώμενα.

Συμμετέσχαν και έκαναν εισηγήσεις πολυάριθμοι μελετητές και ποιητές (ενδεικτικά και τυχαία αναφέρονται: Ι.Θ. Κακριδής, Λίνος Πολίτης, Εμμανουήλ Κριαράς, Πέτρος Κολακλίδης, Αλέξανδρος Αργυρίου, Γ.Π. Σαββίδης, Δημήτρης Μαρωνίτης, Κώστας Στεργιόπουλος, Edmund Keely, Margaret Alexiou, Diana Haas, Peter Levi, Louis Coutelle, Renata Lavagnini, Νικηφόρος Βρεττάκος, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Γιάννης Τσαρούχης, Ελένη Βακαλό, Νίκος Καρούζος, ΄Εκτωρ Κακναβάτος, Μάνος Χατζιδάκις), σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος ή σε ειδικά αφιερώματα και θέματα (Σολωμός, Κάλβος, Παλαμάς, Καβάφης, Δημοτικό τραγούδι, Νεοελληνική Mεταπολεμική Ποίηση, Σύγχρονα Ρεύματα στην Ποίηση, Ποίηση και Πεζογραφία, Ποίηση και Αλογία, κ.ά), ενώ παρουσιάστηκαν εκατοντάδες ποιητές.

Οργανωτική Eπιτροπή Συμποσίου, 2010

Το Συμπόσιο πραγματοποίησε και σεμινάρια (για τους σπουδαίους ποιητές μας, μεγάλους ξένους ποιητές κ.ά.) και εξέδωσε βιβλία και ανθολογίες (Αχαϊκής, Κρητικής, Κυπριακής, Επτανησιακής, Ηλειακής Ποίησης κ.ά.).

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτέλεσε και το πλήθος των συναναστροφών τα βράδια του (τριήμερου) Συμποσίου στην παραλία του Ρίου και η συνύπαρξη σε κοινά δείπνα, ώστε τελικά λειτούργησε ως ένα πραγματικό συμπόσιο ποίησης με γνήσια ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά.

Το Συμπόσιο άσκησε μια πραγματική παιδεία και βοήθησε στη διαμόρφωση και παρουσίαση μελετητών και ποιητών, που στελέχωσαν την εκπαίδευσή μας μέχρι τα ανώτερα επίπεδά της, συντέλεσαν στη διαμόρφωση της νεότερης ποίησής μας και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.